ماینینگ یا استخراج چیست؟

استخراج بیت کوین، ستون فقرات شبکه این ارز دیجیتال است. ماینرها یا استخراج کنندگان برای تامین امنیت و تایید تراکنش های بیت کوین، نقش حیاتی ایفا می‌کنند. بدون وجود ماینرها، شبکه مورد حمله قرار می‌گیرد و ناکارآمد خواهد بود. استخراج بیت کوین توسط کامپیوترهای خاصی انجام می‌شود و وظیفه ماینرها این است که شبکه را امن کرده و تراکنش بیت کوین را پردازش نمایند. ماینرها با حل یک مساله محاسباتی به جوابی دست می‌یابند که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا بلاک‌های تراکنش ها را به هم متصل کنند (بلاک‌های متصل تشکیل یک بلاکچین می دهند). ماینرها به ازای این سرویس که به شبکه می‌دهند، کارمزد تراکنش و بیت کوین جدید جایزه می‌گیرند. در حقیقت با این کار بیت کوین تولید کرده‌اند و به همین دلیل هم به کار آنها استخراج می‌گویند.


فرایند استخراج چگونه کار می کند؟

شبکه بلاک چین طوری طراحی شده است که ماینرها با هدف تامین امنیت شبکه و تایید تراکنش‌های بیت کوین فعالیت می‌کنند و برای خدماتی که ارائه می‌دهند هر ده دقیقه یکبار یک بلاک تولید می‌کنند که به ازای آن بیت کوین دریافت می‌کنند. اما سوال مهمی که شاید از خودتان بپرسید این است که چرا باید چیزی به اسم استخراج وجود داشته باشد. این سوال از جنبه‌های زیادی قابل بررسی است اما اساسی‌ترین دلایل وجود ماینر موارد زیر است که به شرح هرکدام می‌پردازیم:


۱. موضوع تولید و ایجاد بیت کوین جدید

ارزهای سنتی -مانند دلار یا یورو- توسط بانک‌های مرکزی صادر می‌شوند. این بانک مرکزی است که به صورت انحصاری می‌تواند واحدهای جدیدی از پول را در هر زمانی براساس سیاست‌های خود (بهبود وضعیت اقتصاد یا حتی گاهی اوقات تضعیف آن) صادر کند. موضوع چاپ پول و پشتوانه طلایی آن همیشه مساله‌ای رمزآلود برای عموم مردم باقی خواهد ماند. اما بیت کوین متفاوت است و این مشکل متمرکز سازی را تا حد زیادی حل کرده است. ماینرها به صورت غیرمتمرکز در سرتاسر دنیا در حال فعالیت هستند و تمام خدمات و کارهایشان در شبکه قابل مشاهده و پیگیری است و تمام مردم می‌توانند بدون واسطه شاهد انجام امور مالی خود باشند. ماینرها نیز هر ده دقیقه مقدار مشخصی بیت کوین پاداش می‌گیرند. نرخ پاداش و کارمزد تراکنش‌ها در کد نوشته شده برای شبکه تنظیم شده است، بنابراین ماینرها نمی‌توانند سیستم را فریب دهند یا بیت کوین از جایی دیگری تولید یا وارد شبکه کنند. ماینرها مجبورند از توان محاسباتی خود برای استخراج پول استفاده کنند.


۲. تایید تراکنش‌ها بدون وجود نهاد مرکزی و به صورت غیرمتمرکز


یک تراکنش می‌تواند تنها زمانی امن و کامل در نظر گرفته شود که در یک بلاک قرار داشته باشد. چون فقط با قرار گرفتن در یک بلوک است که به طور رسمی در بلاکچین بیت کوین قرار خواهد گرفت. بلاکچین زنجیره‌ای از بلاک‌هاست که به یکدیگر متصل هستند. برای تغییر یک بلوک در ساختار بلاکچین، باید تمامی بلاک‌های قبل و بعد آن تغییر کند که با توجه به تعریف بلاکچین چنین چیزی تقریبا غیرممکن است.


پس اگر تراکنشی را درشبکه فرستادید همیشه منتظر تایید ماینرها و ایجاد بلوک های بعدی آن باشید. پیشنهاد می‌شود تا ۶ بلوک بعدی برای تایید نهایی تراکنش خود منتظر بمانید چرا که:


صفر بلوک: این تراکنش ممکن است برگشت بخورد! پس حتما حداقل یک بلوک منتظر بمانید.


یک بلوک: تراکنش‌های کوچک. اگر تراکنشی با ارزش کمتر از ۱۰۰۰ دلار ارسال یا دریافت کرده‌اید، ایجاد یک بلوک برای شما کافی است.


سه بلوک:برای تراکنش‌هایی بین ۱۰۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ دلار سه بلوک کافی خواهد بود، معمولا اکسچنج‌ها هم سه بلوک برای تراکنش‌های برداشت منتظر خواهند ماند.


شش بلوک: تراکنش‌های بزرگ. این مقدار انتظار برای تراکنش‌های بین ۱۰,۰۰۰ تا ۱,۰۰۰,۰۰۰ دلار کافی خواهد بود. ایجاد شش بلوک به طور کلی، مطمئن ترین زمان برای قطعی دانستن یک تراکنش در شبکه است.


۳. امنیت سیستم

ماینرها با دشوار کردن حمله یا متوقف کردن آن، شبکه را امن می‌کنند. به دلیل خاصیت غیرمتمرکز بودن شبکه، ماینرها و نودهای شبکه در سرتاسر دنیا و بدون وجود نهاد مرکزی با یکدیگر شبکه را مدیریت می‌کنند. این یعنی قدرت انحصارا دست فرد یا گروه خاصی نیست و بین همه تقسیم شده است. پس می‌توان گفت هرچه تعداد ماینرها و نودها بیشتر باشد، امنیت شبکه بالاتر خواهد رفت.


در این حالت، تنها راه حمله به شبکه، داشتن بیش از ۵۱ درصد از قدرت هش شبکه است که با توجه به سختی شبکه امری تقریبا غیرممکن است و از سال ۲۰۰۸ که بیت کوین وارد دنیا شده است تا کنون، چنین اتفاقی نیفتاده است. در حقیقت این توزیع قدرت است که باعث امنیت شبکه بیت کوین شده است.


پیشنهاد می کنیم برای آشنایی کامل با استخراج بیت کوین ویدیو زیر را مشاهده کنید:



چگونه بیت کوین استخراج کنیم؟

اگر واقعا علاقه دارید که بیت کوین استخراج کنید، این کار کاملا شدنی است. البته برای خیلی از مردم در دنیا به صرفه نخواهد بود و بازگشت مالی چشم‌گیری نخواهد داشت، حتی برای ما که در ایران زندگی می‌کنیم. استخراج بیت کوین یک صنعت نسبتا تخصصی است و به دلیل مصرف برق زیادی که دارد معمولا در سوله یا انبارهای بزرگ که برق ارزان پیدا می‌شود و مهم تر از آن در کشورهایی که نرخ قیمت برق کمتری دارند، مقرون به صرفه خواهد بود. اگر قصد دارید در ایران شروع به اینکار کنید، پیشنهاد می‌شود مکان لازم برای استخراج را اول از همه فراهم کنید.


بگذارید با شما صادق باشیم؛ استخراج بیت کوین امروز برای اغلب مردم پیشنهاد نمی شود. امروز بیت کوین در کارگاه‌های بزرگی قابل استخراج است. این کارگاه‌ها مجهز به سیستم‌های خنک‌کننده قوی و سخت افزارهای تخصصی هستند که نیاز دارند ۲۴ ساعت شبانه روز روشن باشند و برق مصرف کنند.


خب اما اگر به دلیل علاقه یا یک سرگرمی دوست دارید اینکار را انجام دهید و به دنبال درآمد حاصل از آن نیستید، مراحل زیر می‌تواند قدم‌های شما در این مسیر را نشان دهد:


قدم اول: خریداری دستگاه استخراج بیت کوین (اسیک ماینر)

شما بدون داشتن یک اسیک ماینر (ASIC miner) قادر به استخراج بیت کوین نخواهید بود. اسیک ماینرها سخت‌افزارهایی هستند که فقط برای استخراج طراحی و ساخته شده‌اند و کمپانی اصلی سازنده آن هم بیت مین (Bitmain) نام دارد. البته به تازگی سامسونگ هم اعلام کرده وارد این بازار خواهد شد. در ایران فروشندگانی هستند که می‌توانید از آنها اسیک خریداری کنید و البته می توانید به صورت آنلاین از خارج از ایران هم آن را تهیه کنید.




و اما نکته حیاتی این است که به هیچ عنوان استخراج بیت کوین را روی کامپیوتر خانگی یا لپتاپ خود امتحان نکنید! با اینکار در طول یکسال حتی یک سنت هم گیرتان نخواهد آمد و فقط هزینه برق دستگاه را پرداخت خواهید کرد و همچنین کارت گرافیک سیستم شما به دلیل تولید گرمای زیاد از بین خواهد رفت. البته این موضوع برای همه کوین‌ها صادق نیست. ارزهایی مثل گولم، بایت کوین یا استورج در حال حاضر این قابلیت را دارند که از طریق لپتاپ یا کامپیوتر شخصی استخراج شوند.


بهترین دستگاه های اسیک (ASIC) برای استخراج بیت کوین در سال ۲۰۱۸

اگر می خواهید ماینینگ بیت کوین (BTC) را آغاز کنید، شما به دستگاه های اسیک ASIC (مدارهای مجتمع با کاربرد خاص) نیاز خواهید داشت که به منظور این هدف ساخته شده اند. از آنجایی که افراد زیادی به ماینینگ روی می آورند، این دستگاه ها می توانند گران و خرید آنها دشوار باشد. در بیشتر موارد شما باید یک پاور PSU با کیفیت خوب بخرید تا بیشترین کارایی را داشته باشید.


اولین نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که وقتی دستگاه را می خرید چه زمانی سرمایه اولیه شما را باز می‌گرداند. این امر به وسیله قدرت هش دستگاه و همچنین کسر هزینه های برق، هزینه استخر ماینینگ و سختی ماینینگ مشخص می‌شود.


به یاد داشته باشید که شما هزینه های برق و همچنین هزینه یا کارمزد استخر ماینینگ را باید بپردازید. ماشین حساب تایین سودآوری به شما اجازه می دهند تا ROI یا همان بازگشت سرمایه را بهتر حساب کنید.


استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی و لپ تاپ

ماینینگ یا همان استخراج یک راه عالی برای ورود به دنیای ارز های دیجیتال است. با این حال استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی برای یک کاربر معمولی غیر ممکن است. ماین این ارز ها نیازمند تجهیزات گران قیمتی به نام اسیک (ASIC) است. اسیک توسط شرکتی به نام بیت مین (Bitmain) ساخته شده است. این تراشه مقدار زیادی برق مصرف می کند و در مزارع ماینینگ اسیک اغلب از انرژی زغال سنگ ارزان و زیست محیطی استفاده می کند.


قصد نداریم معایب بیت کوین را پر رنگ تر جلوه دهیم اما در زمان معرفی بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی ممکن بود. این بدان معنی بود که در هفته میلیون ها دلار درآمد نصیب افراد می شد. به هر حال منطقی به نظر می رسید که تمام کسانی که می توانستند شبکه بیت کوین را تایید و پشتیبانی کنند، امکان استخراج نیز داشته باشند.


امروزه سی پی یو ها (CPU) و حتی GPU های قدرتمند تر برای استخراج بیت کوین بی ارزش هستند اما بازهم این بدان معنی نیست که شما از استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی نا امید شوید!


اگر چه شما یک اسیک قدرتمند ندارید، می توانید با یک رایانه متوسط با پردازنده های معمولی یا GPU به استخراجی بپردازید که در نهایت به دریافت بیت کوین منجر شود.


راه حل اول: استخراج مونرو با سی پی یو

مونرو جایگزین جالبی برای بیت کوین است. برخلاف بیت کوین که در آن هر تراکنش عمومی بر روی یک منحنی توزیع عمومی است، مونرو ارزی غیر مشخص واقعی است. ناشناس بودن مونرو برای افرادی که در کشور های دیکتاتوری زندگی می کنند، یک نکته مثبت محسوب می شود.


مونرو یک ویژگی جالب دارد که بدون توجه به اندازه شبکه به سی پی یو های ماینینگ اجازه می دهد همیشه رقابتی باشند. به نظر می رسد این ویژگی هدف اصلی بیت کوین برای “هر CPU، یک رای” را تحقق بخشد. بنابراین ممکن است که بر روی “هر” کامپیوتری به استخراج بیت کوین بپردازید.


یکی از وبسایت های خوب که می توان با استفاده از آن به استخراج مونرو پرداخت، ماینر گیت نام دارد. یک حساب کاربری ایجاد کنید، نرم افزار را دانلود کنید و سپس گزینه “Extended Mode” را روشن کنید.


پیشنهاد میکنیم گزینه استخراج هوشمند را خاموش کنید و فقط به ماین مونرو بپردازید. درآمد ماهانه خود به مونرو را می توانید به بیت کوین یا هر ارز دیگری تبدیل کنید.


راه حل دوم: استخراج زی کش با GPU

این راه حل اندکی محدود تر است چرا که هیج کدام از پردازنده های گرافیکی AMD یا پردازنده گرافیکی Nvidia را پشتیبانی نمی کند. به همین دلیل به جزییات آن اشاره زیادی نمی کنیم.


هر روزه در بازار ارز دیجیتال شاهد تبدیل زی کش به بیت کوین هستیم. استخر supronova یکی از استخر های استخراج عالی است.


راه حل سوم: استخراج Storj با هارد دیسک

یک ایده جالب که از بیت کوین بدست آمده، توزیع ذخیره سازی فایل در بلاک چینی مانند اتریوم و بیت کوین برای محاسبه قدرت است. به این ترتیب این امکان وجود دارد از فضای اضافی هارد دیسک برای ماین و میزبانی فایل ها بر روی شبکه های ذخیره سازی غیر متمرکز مانند Storj، Sia و Filecoin استفاده شود. Filecoin از باقی بهتر است اما هنوز زنده نیست. انتخاب بعدی Storj است.


آیا بیت کوین قانونی است؟ آخرین رویکرد دولت نسبت به بیت کوین چیست!


اینکه سرانجام چه رویکردی در رابطه با قانونی بودن بیت کوین و ارزهای دیجیتالی اتخاذ شده است همواره دغدغه افرادی است که قصد دارند به طور قانونی در این زمینه فعالیت کنند. اما با تمام این ابهامات سوالاتی ایجاد می‌شود که قطعا افراد فعال در زمینه ارزهای دیجیتال به دنبال پاسخ آنها هستند. سعی می‌کنیم ابتدا با مطرح کردن این سوالات روند مقاله را پیش ببریم به نحوی که در پایان به تمامی آنها پاسخی جامع داده شود.


آیا بیت کوین در ایران قانونی است؟ یعنی ایران بیت کوین را به رسمیت شناخته است؟

آیا خرید و فروش ارزهای دیجیتال مانعی ندارد؟

آیا می‌توان بیت کوین را در صرافی ها تبدیل کرد؟

آیا راه اندازی کسب و کار بر پایه ارزهای دیجیتال بلا مانع است؟

نظر بانک مرکزی و نیروی انتظامی در رابطه با ارزهای دیجیتال چیست؟

آیا ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتالی قانونی است؟

اگر کلاهبرداری در این زمینه صورت بگیرد آیا می‌توان به صورت قانونی پیگیری کرد؟

و سوالاتی از این قبیل که سعی می‌کنیم تا پایان به تمامی آنها پاسخ دهیم.


بلاتکلیفی


قانون گذاری


طبیعتا وقتی موضوع جدیدی پا به عرصه می گذارد، قانون گذاری دقیق و مدون برای آن نیازمند در نظر گرفتن فاکتورهای بسیار زیاد و تمهیداتی قابل توجه است. بگذریم که در کشور ما قوانینی عجیب و غریب به سرعت اتخاذ می شود، اما بیت کوین و ارزهای دیجیتال از این قاعده مستثنی هستند و با وجود گذر ۹ سال پس از بوجود آمدن بیت کوین، هنوز برای آن قانون گذاری شفافی نشده است. البته درست است که ۹ سال از تولد بیت کوین می گذرد اما تقریبا چند سالی بیشتر نمی گذرد که تب و تاب آن در کشور داغ شده است. خب برویم سراغ اینکه بیت کوین قانونی است یا خیر! خیر قانونی نیست اما استفاده از آن جرم هم نیست. از آنجا که در قانون مجازات عمومی برای خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتالی مجازاتی در نظر گرفته نشده، بنابراین طبق اصل ۲ قانون مجازات عمومی نمی‌توان استفاده از آن را جرم دانست. اما اگر کلاهبرداری در این زمینه صورت گرفت می‌توانید آن را از طریق نیروی انتظامی پیگیری کنید، فارغ از اینکه موضوع در رابطه با بیت کوین و ارزهای دیجیتالی است، می‌توانید پیگیری خود را در رابطه با بطن موضوع که کلاهبرداری است انجام دهید.


بانک مرکزی و بیانیه اش


در تاریخ ۹ دی ماه سال ۱۳۹۶ بیانیه ای از طرف بانک مرکزی منتشر شد که مفاد آن به این صورت بود که به کارگیری ابزار بیت کوین و سایر ارزهای مجازی در تمام مراکز پولی و مالی کشور را ممنوع است. اما روی سخن بانک مرکزی تنها بانک ها، صرافی ها و موسسات مالی و اعتباری تحت نظر بانک مرکزی بود، به بیانی دیگر باز هم نمی‌توان خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین را غیر قانونی دانست. البته این ممنوعیتی که برای آن اطلاعیه صادر شد از قدیم نیز وجود داشت اما بیانیه ای به صورت رسمی برای آن صادر نشده بود. معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی آقای ناصر حکیمی در رابطه با این اطلاعیه اینگونه بیان کرد که این اطلاعیه وحی منزل نیست و ممکن است سیاست ها طی گذر زمان و با توجه به شرایط تغییر کند. اما نکته جالب این جا بود که در این بیانیه bitcoin به صورت Bit Coin نوشته شده بود که این خود نشان از میزان آگاهی قانون گذاران و مسئولین از بیت کوین و ارزهای دیجیتال دارد به طوری که درک و قانون گذاری برای این فضا به قدری برای مسئولین سنگین است که رییس کل بانک مرکزی گفت هنوز نمی توان با قطعیت در مورد این فضا چیزی گفت. اما با تمام این اوصاف اقدامی که بانک مرکزی انجام داد، دستور مسدود سازی سایت های خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتال بود که به دنبال آن اکثر سایت ها مسدود شدند اما دیری نپایید که برخی از سایت ها با سازوکار هایی متفاوت باز پا به عرصه گذاشتند و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند. البته دستور مسدود سازی به دلیل مبارزه با پولشویی و کلاهبرداری عنوان شد و از آنجا که مجوزی برای صرافی ها، سایت ها و مراکز خرید و فروش ارزهای دیجیتال صادر نمی‌شود بنابراین هرگونه فعالیت و اقدام در این رابطه غیر قانونی است، هرچند سختگیری خاصی از جانب دولت اعمال نشود.


بیت کوین نه اما رمز ارز ملی بله!


با تمام مخالفت ها و اطلاعیه های بانک مرکزی در جهت عدم فعالیت بانک ها و موسسات مالی و اعتباری برای استفاده از بیت کوین، این نهاد تصمیم به طراحی رمز ارز ملی به پشتوانه ریال گرفت. حال سوالی پیش می آید! آخر، ارزهای دیجیتال مفید و کاربردی هستند یا خیر؟ یا بهتر تفسیر کنیم، این اقدام به این معنی است که ارزهای دیجیتالی دیگر خوب نیستند اما رمز ارز ملی خوب است؟! و این نکته قابل توجه است که اگر قرار است رمز ارز ملی به صورت متمرکز مدیریت شود از ذات ارزهای دیجیتال که غیرمتمرکزند فاصله می گیرد. به هر حال با وجود تمامی شبهات در رابطه با قوانین ارزهای دیجیتالی، رمز ارز ملی با پشتوانه ریال ارائه شد! شاید این اقدام را بتوان کمکی در راستای دور زدن تحریم ها دانست اما می بایست صبر کرد و نتیجه آن را در عمل دید.


خرید و فروش بیت کوین ممنوع است اما استخراج آن به عنوان یک صنعت پذیرفته شد!


چندی پیش آقای ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورا و مرکز ملی فضای مجازی، با اعلام این خبر استخراج ارزهای دیجیتال را به عنوان یک صنعت اعلام کرد. به طور کلی مرکز ملی فضای مجازی موضع منفی به ارزهای دیجیتالی ندارد اما قانونمندی و ایجاد چارچوب های مشخص را برای این حوزه لازم می داند که در این راستا گفت:


مطالعه برای پولی جدید یک ضرورت محسوب می‌شود، از بیت کوین استقبال می‌‌شود اما باید برای بیت کوین یا هر نوع ارز دیجیتال دیگری قانون داشته باشیم.

ما باید به‌ تدریج برای ارزهای دیجیتال در کشور آمادگی به دست آوریم، چراکه این احتمال هست که در آینده ارزهای دیجیتال در کشور فراگیر شود و آنگاه مجبور شویم از ارزهای دیجیتال وارداتی استفاده کنیم. ما در تلاش هستیم هم تولید بیت‌ کوین (استخراج یا ماینینگ) در کشور مجاز شود و هم بتوانیم از مراکز مبادله بیت کوین برخوردار شویم.


از آذری جهرمی اصرار، از مخالفان انکار!


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات طی سخنرانی هایی مواضع خود را نسبت به فناوری بلاک چین و کاربردهایش مشخص کرد و برای عقب نیفتادن از قافله پیشرفت لازم می داند که تکنولوژی بلاک چین را بپذیریم و با آن همگام شویم. البته صحبت های جناب وزیر نیز در سمت اجرایی شدن است به گونه ای که با همکاری روسیه پلتفرمی شبیه به سوئیفت برای دور زدن تحریم سوئیفت بر بستر بلاک چین طراحی شد. امید است در راستای صحبت های جناب وزیر و استفاده از کاربردهای این تکنولوژی و همچنین ارزهای دیجیتال، هر چه سریعتر تمهیدات و قوانین مربوطه وضع شود تا افراد علاقمند و فعالان در این زمنیه بتوانند به صورت قانونی فعالیت های خود را از سر بگیرند و منفعت حاصل از آن را نصیب کشور کنند.